Spotřebiče v kuchyni - dřezy

Spotřebiče

Teka

Obrovský posun za posledních několik let nastal ve spotřebičích, a to hlavně ve dvou směrech. Ten první souvisí s nárůstem cen za energie a vodu. Lidé se proto začali rozhodovat podle údajů na energetickém štítku a vyhledávají stále častěji spotřebiče označené "A", což znamená nejnižší spotřebu energie i vody. Za ni už jsou mnozí ochotni zaplatit i vyšší částky, jejichž návratnost byla ještě před pár lety v nedohlednu. S poměrně prudkým zvýšením cen jsme se však začali srovnávat se státy Evropské unie, a tak se nám vyšší cena za spotřebič v "áčkové" kategorii vrátí klidně už za dva či tři roky.

Concept

Druhý posun je v provedení spotřebičů - do nových kuchyní si lidé pořizují hlavně vestavné typy. varné desky a myčky jsou již dnes standardem stejně jako vestavné mikrovlnné trouby. U chladniček se opatrný tuzemský zákazník přece jen rozmýšlí, protože je cena za vestavný spotřebič kvůli náročnější výrobě vyšší a zaplatit je potřeba i skříňku, do níž bude umístěn.

U chladniček navíc musíme také počítat s menším objemem, protože potřebné centimetry pohltí nábytek. Co s tím? Řešením se stalo efektní provedení, u něhož bílý smalt nahradil eloxovaný hliník a nově také sklo. Eloxovaný hliník a sklo jsou pak vhodné i pro kuchyň spojenou s obývacím pokojem.

Možná trochu paradoxně se domácí trh chytil u komínových digestoří. Nejspíš je to i výsledek dosti nešťastné podoby panelákových odsavačů, jež tolik odpuzovaly již svým vzhledem.

Veškeré kuchyňské spotřebiče najdete zde.

 

 

 

Víno v kuchyni

Jen chytré trouby v kuchyni nestačí, občas je třeba pomoci si při vaření i vínem. Kam jej ale uložit, než se použije? Ony efektní výsuvky vkládané do kuchyňských skříněk či závěsné kovové držáky, jež mají posloužit pro uložení lahví a kam při tom vesele dopadá slunce během dne, rozhodně vhodné nejsou. Nesplňují - kromě polohy naležato - nic z toho, co víno potřebuje. Tím je především vhodná teplota a vlhkost. V žádném případě nevystavujeme lahve na odiv, víno snáší maximálně jen sporé umělé osvětlení. Za ideální se pro víno pokládá konstantní teplota kolem 8 až 12°C, která by neměla kolísat. Důvod? Pokud se teplota zvýší, zvýší se také tlak v lahvi a vzduch se bude snažit proniknout póry korku ven. V opačném případě, při snížení teploty, se naopak do láhve může dostat vzdušný kyslík. (To je také důvod, proč se láhve skladují naležato, přes trvale vlhčený korek nemůže vzduch putovat ven ani dovnitř.)

163-40682002_1.jpg                   vinoteka xwc660e_0.jpg

V kuchyni, byť zde bývá vlhčí vzduch než jinde v bytě, málokdy také dosáhneme i doporučované vlhkosti kolem 65 až 75%.

A co teď s vínem, když vinný sklípek je nereálnou záležitostí? Řešením jsou chladící skříně připomínající chladničky určené přímo pro víno. Výrobci zde dokážou oddělit jednotlivá oddělení tak, že zde bude vhodná teplota jak pro bílé tak pro červené víno nebo dokonce sýry. 

Velikost chladících skříní bývá různá, od typů blížících se malým podstavným chladničkám až po dvoudveřové giganty pro více než 200 lahví. Technické podrobnosti a ceny vinoték zde.

 

 

Dřezy

Kuchyňské dřezy představují velmi důležitou součást kuchyně, a to i v případě, že vlastníte myčku nádobí. Při zařizování musíme proto pečlivě zvážit nejen velikost či materiál, z nějž jsou vyrobené, ale také umístění a vůbec výšku mycího centra. Jen osobám s výškou zhruba do 165 cm totiž vyhovuje 86 cm vysoká spodní skříňka, což je bohužel běžný standard pro skříňky určené pro zabudování dřezu.

al


Podle postavy člověka , který bude u dřezu pracovat nejčastěji, by se měla výška těchto skříněk pohybovat od 92 do 105 cm.
Nabídka dřezů je dnes obrovská, od nejlevnějších kruhových, přes dvojité, rohové i trojité, s miskou na odkapání pro zeleninu či těstoviny, s odkladní plochou i speciálními krájecími prkénky. Aby nám dřez sloužil podle našich představ, měl by však splňovat řadu parametrů.

al2

 

Celý sortiment kuchyňských dřezů a dalšího příslušenství najdete zde.