Ostrůvková digestoř

Do jaké kuchyně se hodí ostrůvková digestoř?

Digestoř je jedním ze základních prvků kuchyňského vybavení, která umožňuje zbavit se pachů a kapiček tuku, které vznikají během vaření. Zvláštní variantou tohoto zařízení je ostrůvková digestoř vyvinutá s myšlenkou prostorné kuchyně se samostatným místem na varnou desku.

dige2.jpg

Ostrůvková digestoř patří do skupiny volně umístěných zařízení. Je vybavena potrubím, které odvádí nečistoty do ventilačního otvoru ve stropu. Tím se liší od komínových modelů, které fungují na stejném principu a často vypadají podobně, ale musí se připevnit ke zdi.

Ostrůvková digestoř, jak už název naznačuje, se musí nacházet nad kuchyňským ostrůvkem, kde je umístěný vařič. Takové řešení má nejen svou estetickou hodnotu, ale je i praktické, protože jasně odděluje prostor počátečního zpracování potravin od jejich konečné úpravy. Oddělený ostrůvek s vařičem je rovněž dobrý způsob, jak zvětšit prostor pro kuchyňskou desku. Pokud je kuchyně spojená s obývacím pokojem, což bývá časté v menších domech nebo bytech, plní ostrůvek roli hranice mezi místnostmi. Když pak na něj umístíme vařič, digestoř zabrání průniku zápachů a nečistot do druhého pokoje. Ostrůvková digestoř se také dá nainstalovat nad kuchyňskou desku, pokud se tam nachází ventilační otvor ve stropě. V tom případě bude digestoř pouze jedním z prvků v řadě skříněk, takže musí být o něco menší.

Odsavače připevňované ke stropu často vypadají velmi elegantně, protože představují jeden z nejvýraznějších prvků v místnosti. Největší oblibě se těší minimalistické modely.

dige5.jpg