Svou opravdu pomerančovou šťávu nejlépe připravíte s…
Koupit pár kilo pomerančů a následně z nich vymačkat šťávu, či koupit rovnou džus? Toť otázka. Peněženka a lenost to rozhodnou za nás. Ale.
Pojďme si nejdříve říct, jak se takový džus vyrábí. Pomeranče se posbírají, vymačkají a šťáva se nalije do krabic, které dennodenně míjíme na pultech. Pěkná představa, no ne? Háček je ale v tom, že jsme pár kroků přeskočili. Takže. Šťáva se z pomerančů skutečně vymačká, pak ale dojde na pasterizaci. Při vysoké teplotě se zbavíme kyslíku a vody. A také vitaminů. A chuti pomerančů, však o nic nejde. Tento koncentrát má totiž dlouhou trvanlivost a menší objem. Takže až je potřeba, voda se jednoduše doplní. Jenže co ta chuť? A vitaminy, které nám výrobci tak rádi slibují? Prostě přidají pár přírodních esencí a olejů, které se na obal už psát nemusejí a umělých vitaminů. Chuťovka, že? Proto všechny pomerančové džusy od dané značky chutnají stejně, nehledě na ročním období a ani místu sklizně.
Doufám, že teď už se odpovědi trošku lišily. Přece nechcete přemýšlet, jestli ta oranžová tekutina naproti vám není náhodou straší než vy sami.
160 LEGEND
TC 8