Kruhové zóny z indukcí pomalu mizí. Flexibilní desky budou dominovat

O tom, že trhu dominují indukční varné desky, snad už ani nemusíme sáhodlouze psát. Největším tématem u varných desek teď není to, jaký typ ohřevu má či nemá budoucnost, jako spíš jednotlivé podkategorie indukčních modelů. Rozhodli jsme se proto v tomto článku věnovat primárně pokročilejším typům desek v takzvaném flexi či free provedení.

PSEEHO180KA00003.png

Sklokeramické varné desky vypadají víceméně všechny stejně – liší se hranami, občas někdo přidá nerezovou lištu, drobnou část trhu pak tvoří desky v jiné barvě než černé. Celkově ale na první pohled vlastně ani nemusíte poznat, zda je deska s topným tělesem, nebo indukční. Terminologie je hned první kámen úrazu – jako sklokeramické desky se označují ty s topnými tělesy, i když sklokeramické jsou také desky s indukčními cívkami. Sklokeramika je nadřazený pojem.

Funkce booster, tu mají dnes prakticky všechny indukce na trhu. Prostor raději věnujeme dalším informacím, odlišnostem a specifickým funkcím.

Každopádně u sklokeramiky s indukčními cívkami najdeme na trhu desky s pořizovací cenou v jednotkách tisíc, ale také modely s cenou okolo 100 000 Kč. U nejdražších desek nejde ani tak o jejich rozměry či pokročilé funkce – cenu určuje z velké části množství induktorů pod sklokeramickým povrchem. Čím víc jich je, tím je deska přirozeně dražší, protože je složitější je všechny řídit a spínat přesně podle toho, kde se nachází hrnce nebo pánve.

product_1541402.jpg  EIV835-1.jpg

Indukční desky rozdělujeme na:
 • Standardní modely s kruhovými zónami – pod každou z těchto zón se nachází jedna velká kruhová cívka
 • Flexi indukční desky – u těch lze některé zóny spojovat a vytvářet větší varné plochy. U těchto modelů ale najdeme cenově dostupnější řešení s menším množstvím induktorů a současně méně přesným ohřevem (některé části flexi plochy nejsou pokryté) a modely s přesnějším pokrytím pomocí menších (např. podlouhlých oválných) induktorů.
 • Bezzónové neboli free indukční desky – ty jsou nejdražší a jejich ceny se pohybují okolo 80 až 100 tisíc korun. Obsahují velký počet malých cívek pro přesnější a účinnější ohřev.

 

bosch.jpg

produkt_priloha-image_jpeg-20181027024828-8727-smf-9010-c-ne-ixl.jpg