KONSTRUKCE DŘEVĚNÝCH DVÍŘEK

Dřevo je přírodní materiál. I po zpracování má tendence reagovat na změny vzdušné vlhkosti. Může se kroutit a praskat. Výrobci nábytku s tím bojují odjakživa a vyvinuli různá řešení.

dřevo.jpg

 

Vlastnosti materiálu

Dřevo je tvrdé a pórovité rostlinné pletivo. Skládá se z celulózových vláken s vysokou pevností v tahu a ligninové výplně odolávající tlaku. Při jeho zpracování hraje velkou roli schopnost přijímat a udržet vodu. Nasáklé dřevo bobtná, při vysychání se jeho objem zmenšuje a vznikají praskliny.

Řešení č. 1: spárovka a sendvič

Nejde o nabídku jídel ve fast foodu, ale konstrukce eliminující vnitřní pnutí dřeva. S jejich pomocí vznikají smrková dvířka – tvar MT 15.

Spárovka je jednovrstvá deska lepená z hranolků nebo lišt. Jde o aglomerovaný výrobek se sníženým průhybem a zvýšenou tvarovou stálostí.

Sendvič je druh kompozitu sestávající ze dvou vnějších vrstev překrývajících vnitřní mezivrstvu.

U dvířek MT15 jsou všechny vrstvy tvořeny smrkovou spárovkou. Jádro je silnější a směr let dřeva v něm je kolmý na vnější vrstvy. Díky tomu jsou dvířka kompaktní a tvarově stálá.

sparovka.png

 

Řešení č. 2: skládaná konstrukce a střední příčka

Dubová dvířka – tvar M-E01 eliminují deformace jinak. Dřevo listnáčů má odlišné vlastnosti, než měkké jehličnany.

Skládaná konstrukce je tvořena tak, že směr let protilehlých stran rámu je rovnoběžný a kolmý ke stranám přilehlým. Vnitřní výplň je tenčí. Do určité velikosti dvířek to stačí k eliminaci pnutí.

Střední příčky jsou zpevňujícím prvkem vsazeným do delšího rozměru dvířek. U rozměrů 1.401 – 1.600 mm je příčka jedna, od velikosti 1.601 do 2.000 mm jsou dvě.

dv_0.png

 

Vyrobit masivní dřevěná dvířka není vůbec jednoduché. Naši předkové však vyvinuli skvělé technologické postupy, které dnes využíváme za pomoci moderních obráběcích strojů. Staré si tak podává ruku s novým ku prospěchu zákazníka.

symboly.png

 

logo-trachea_6.png logo kuchyně_11.JPG