Nepostradatelné kuchyňské spotřebiče, chladnička a mraznička, jsou nejpoužívanější spotřebiče v domácnosti. Jejich udržení v čistotě a v dokonalé hygieně je zásadní pro zdraví a umožňuje jejich správné fungování a dlouhou životnost.
Začněme od vnějších povrchů: kovová část může být čištěna odmašťovačem, a pokud máte vestavnou chladničku, postupujte podle doporučení výrobce pro čištění vnějšího nábytku.
Jak často je čistíte?
Chcete-li zabránit zápachu, plísním a nepříjemným překvapením, je důležité provést kompletní čištění nejméně dvakrát za rok a postarat se o rutinní hygienu alespoň jednou měsíčně. Totéž platí pro mrazničky, musí být pravidelně rozmražené.
Chcete-li vyčistit důkladně různé police, stačí použít trochu teplé vody v kombinaci s jedlou sodou nebo octem. Nepoužívejte čisticí prostředky, které mohou uvolňovat škodlivé látky, ale dejte přednost těm, které nejsou abrazivní, netvoří pěnu a dají se snadno opláchnout.
Pro pravidelné čištění chladničky:
Vyprázdněte ji, zahoďte veškeré zkažené potraviny nebo potraviny po záruční době a oddělte potraviny, které jsou v dobrém stavu. V průběhu čištění, aby se zabránilo jejich změnám teploty co možná nejdéle, je vložte do termo sáčku;
Odstraňte všechny odnímatelné části a demontujte police a doplňky s cílem dosažení do všech koutů. Umyjte odnímatelné díly vodou a mycím prostředkem na nádobí; umyjte vnitřní plochy vodou a octem (nebo jedlou sodou);
K zachycení vody, která může vytékat ven v průběhu mytí, umístěte ručník ve spodní části lednice pro absorbování vytékající vody.
Namontujte zpátky všechny umyté a vysušené části.
Zvláštní pozornost věnujte těsnění: dobře je omyjte, osušte a ošetřete několika kapkami oleje, aby zůstalo měkké.
Pro periodické čištění mrazničky:
Kompletně ji vyprázdněte, při čištění vám pomůže termo sáček se správnou teplotou; nechte otevřené dveře mrazničky na několik minut pro usnadnění tání ledu;
Odmrazujte mrazničku odstraněním největších kusů ledu speciální malou plastovou lopatkou. Nikdy nepoužívejte ostré nástroje nebo ocelové nástroje, může dojít k poškození izolace;
Naplňte stříkací nádobu teplou vodou a octem rovným dílem a postříkejte vnitřní stěny a pevné podlahy. Přejděte postříkané části houbou, pokud je to nutné, opakujte postup;
Před znovuvložením mražených potravin pečlivě vysušte všechny stěny, zkontrolujte, zda teplota mrazničky opět dosáhla teploty -18 °C.
Užitečné informace
Zabraňte, aby obaly a potraviny nebyly v přímém kontaktu se stěnami chladničky. Nepřetěžujte podlahy a každé jídlo uložte do správného prostoru vhodného pro optimalizaci rozložení chladu.
Nenechávejte odkryté jídlo na policích a udržujte jej vždy v pořadí podle termínu expirace, takže budete mít o všem přehled a zkonzumujete potraviny dřív, než se zkazí.
Dejte do lednice sklenici s několika lžícemi jedlé sody nebo namočenou bavlnu s octem, pomůže to zabránit přítomnosti zápachů.
S.O.S. Dovolená
Před odjezdem na dlouhou cestu se ujistěte, že v lednici nejsou potraviny, které by se mohly zkazit, zkontrolujte dobu trvanlivosti, zahoďte otevřené plechovky a proveďte čištění lednice a mrazáku.
Nenechávejte maso, ryby a zeleninu, a to i v případě, že jsou zmrazené. Vyhněte se tak škodám v případě nečekaného výpadku elektrického proudu.
Po čištění chladničky s mrazničkou ve vaší chatě, která zůstane uzavřena na dlouhou dobu, nezapomeňte před odjezdem nechat dveře chladničky otevřené. Zcela ji vyprázdněte a vyčistěte, aby se zabránilo tvorbě plísní a zápachu.