Jak vybrat kávovar nebo espesso

 

Pití kávy patří ke každodenním rituálům a návykům velké části naší populace. Každý, kdo zatouží po povýšení z instantní kávy na opravdové espresso, si musí zodpovědět hned několik otázek. Nabídka přístrojů na trhu je široká a před zvolením toho pravého je nutné zvážit, jaké funkce má nový kávovar splňovat. Plně automatické přístroje ovládané pouhým stiskem tlačítka doplňují klasické pákové verze. Nevíte, který typ zvolit?

32_main_espresso-1484857849.jpg


Espresso nebo překapávaná káva

Hlavní rozdíl je ve způsobu přípravy. Základem espressa je proces přepaření namleté kávy vodou o objemu cca 30 ml ohřátou na teplotu 90 °C při tlaku 9–15 bar po dobu přibližně třiceti vteřin. Výsledkem je kvalitní nápoj s maximem chuti a vůně. Oproti tomu filtrovaná káva vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy za standardního tlaku. Ve srovnání s espressem není tak silná a hodí se pro pití ve větších objemech.


Automatické espresso versus manuální

Espressa lze rozdělit na automatické a manuální. Prvně jmenované dokážou připravit celou řadu nápojů jen za pomoci zmáčknutí příslušného tlačítka. Vyznačují se integrovaným mlýnkem na zrnkovou kávu a komplexním ovládacím panelem (často i s informačním displejem). Nezbytnou výbavou pak bývá zásobník na vodu a odpad (lógr). Oproti tomu manuální espressa mlýnek nemají a káva se u nich vkládá do speciální páky.


Správně umletá káva

Alfou a omegou jedinečného kávového zážitku je správně umletá káva. Různé stupně hrubosti se hodí pro různé typy příprav. Pokud si kupujete mletou kávu v plechovkách, nikdy nemůžete být úplně spokojení. na štěstí existuje hned několik řešení. Jedním z nich je zakoupení samostatného mlýnku na kávu (ideálně model s mlýnskými kameny) s dostatečně jemnou regulací hrubosti mletí. Doba extrakce (procházení vody kávou) by měla trvat 25–30 vteřin a objem výsledného nápoje by měl být cca 30 ml.


Pracovní tlak – bar

Kávovary a espressa se dělí do dvou skupin. S vysokým pracovním tlakem 9–19 bar a nízkotlaké do 2 bar. Pokud chcete připravit kvalitní espresso, měl by se pracovní tlak u domácích kávovarů pohybovat okolo 15 bar. Ale nezapomínejte, že to je pouze jeden z parametrů identifikující kvalitní přístroj. Ve většině případů se snaží držet pravidla, že cokoli s tlakem pod 9 bar nesplňuje podmínky pro přípravu espresso kávy.


Mletá káva, POD, kávové kapsle

Základní surovinu lze koupit jak ve formě pražených zrn připravených k mletí, tak ve stavu namletém a připraveném k okamžitému použití. Pokud se rozhodnete jít cestou maximálního komfortu, zaměřte se na přístroje schopné pracovat s porcovanou kávou (PODy, kávovými kapslemi). Tato varianta s sebou nese vyšší náklady na jednu porci, výměnou za vysokou čistotu provozu (žádný vysypaný lógr). Dalším bonusem je šíře sortimentu – u takto balené kávy to vynahradí.


Speciální funkce

Výroba kávy není tím jediným, co může umět váš kávovar. Velmi oblíbené jsou přístroje s integrovaným mlýnkem na kávu (viz bod 2) a zabudovaným cappuccinátorem – zařízením na pěnění mléka. Další velice praktickou funkcí je automatické proplachování a odvápňování. Jelikož příprava kávy přímo souvisí s ohříváním vody a tvorbou vodního kamene, je třeba kávovar pravidelně čistit k tomu určenými chemikáliemi. Pokud jste zapomnětliví, raději si zvolte přístroj s automatickým upozorněním na blížící se potřebu odvápnění. Funkce proplachování aktivuje v nastavených intervalech, resp. po každém zapnutí přístroje, proces proplachování výdejníku páry a horké vody.

S většinou kávovarů je možné napěnit mléko a vyrobit tak základ pro pravé cappuccino. Celý proces obstarává horká pára, která se pomocí speciálního nástavce přivádí do mléka. Stejný vývod dokáže dodat i horkou vodu na čaj a další nápoje. Do zásobníku dáváme zásadně studenou vodu.  Pokud chcete ušetřit za odvápňovací přípravky, používejte speciálně filtrovanou vodu, což se mimochodem projeví i v chuti připraveného nápoje.