Pití kávy patří ke každodenním rituálům a návykům velké části naší populace. Každý, kdo zatouží po povýšení z instantní kávy na opravdové espresso, si musí zodpovědět hned několik otázek. Nabídka přístrojů na trhu je široká a před zvolením toho pravého je nutné zvážit, jaké funkce má nový kávovar splňovat. Plně automatické přístroje ovládané pouhým stiskem tlačítka doplňují klasické pákové verze. Nevíte, který typ zvolit?
Espresso nebo překapávaná káva
Hlavní rozdíl je ve způsobu přípravy. Základem espressa je proces přepaření namleté kávy vodou o objemu cca 30 ml ohřátou na teplotu 90 °C při tlaku 9–15 bar po dobu přibližně třiceti vteřin. Výsledkem je kvalitní nápoj s maximem chuti a vůně. Oproti tomu filtrovaná káva vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy za standardního tlaku. Ve srovnání s espressem není tak silná a hodí se pro pití ve větších objemech.
Automatické espresso versus manuální
Espressa lze rozdělit na automatické a manuální. Prvně jmenované dokážou připravit celou řadu nápojů jen za pomoci zmáčknutí příslušného tlačítka. Vyznačují se integrovaným mlýnkem na zrnkovou kávu a komplexním ovládacím panelem (často i s informačním displejem). Nezbytnou výbavou pak bývá zásobník na vodu a odpad (lógr). Oproti tomu manuální espressa mlýnek nemají a káva se u nich vkládá do speciální páky.
Správně umletá káva
Alfou a omegou jedinečného kávového zážitku je správně umletá káva. Různé stupně hrubosti se hodí pro různé typy příprav. Pokud si kupujete mletou kávu v plechovkách, nikdy nemůžete být úplně spokojení. na štěstí existuje hned několik řešení. Jedním z nich je zakoupení samostatného mlýnku na kávu (ideálně model s mlýnskými kameny) s dostatečně jemnou regulací hrubosti mletí. Doba extrakce (procházení vody kávou) by měla trvat 25–30 vteřin a objem výsledného nápoje by měl být cca 30 ml.
Pracovní tlak – bar
Kávovary a espressa se dělí do dvou skupin. S vysokým pracovním tlakem 9–19 bar a nízkotlaké do 2 bar. Pokud chcete připravit kvalitní espresso, měl by se pracovní tlak u domácích kávovarů pohybovat okolo 15 bar. Ale nezapomínejte, že to je pouze jeden z parametrů identifikující kvalitní přístroj. Ve většině případů se snaží držet pravidla, že cokoli s tlakem pod 9 bar nesplňuje podmínky pro přípravu espresso kávy.
Mletá káva, POD, kávové kapsle
Základní surovinu lze koupit jak ve formě pražených zrn připravených k mletí, tak ve stavu namletém a připraveném k okamžitému použití. Pokud se rozhodnete jít cestou maximálního komfortu, zaměřte se na přístroje schopné pracovat s porcovanou kávou (PODy, kávovými kapslemi). Tato varianta s sebou nese vyšší náklady na jednu porci, výměnou za vysokou čistotu provozu (žádný vysypaný lógr). Dalším bonusem je šíře sortimentu – u takto balené kávy to vynahradí.
Speciální funkce
Výroba kávy není tím jediným, co může umět váš kávovar. Velmi oblíbené jsou přístroje s integrovaným mlýnkem na kávu (viz bod 2) a zabudovaným cappuccinátorem – zařízením na pěnění mléka. Další velice praktickou funkcí je automatické proplachování a odvápňování. Jelikož příprava kávy přímo souvisí s ohříváním vody a tvorbou vodního kamene, je třeba kávovar pravidelně čistit k tomu určenými chemikáliemi. Pokud jste zapomnětliví, raději si zvolte přístroj s automatickým upozorněním na blížící se potřebu odvápnění. Funkce proplachování aktivuje v nastavených intervalech, resp. po každém zapnutí přístroje, proces proplachování výdejníku páry a horké vody.
S většinou kávovarů je možné napěnit mléko a vyrobit tak základ pro pravé cappuccino. Celý proces obstarává horká pára, která se pomocí speciálního nástavce přivádí do mléka. Stejný vývod dokáže dodat i horkou vodu na čaj a další nápoje. Do zásobníku dáváme zásadně studenou vodu. Pokud chcete ušetřit za odvápňovací přípravky, používejte speciálně filtrovanou vodu, což se mimochodem projeví i v chuti připraveného nápoje.