Jak správně vyčistit vestavěnou pečící troubu?

33703952_H6 ID25B3LYTB_image_7.jpg

Čištění vestavěné pečicí trouby závisí na jejím typu a stupni znečištění. Tady je podrobný postup:

1. Základní údržba po každém pečení

  • Po vychladnutí trouby setřete mastnotu a drobky vlhkým hadříkem nebo houbičkou.

  • Použijte teplou vodu s kapkou saponátu.

  • Pravidelná údržba zabrání usazování silnějších nečistot.

2. Důkladné čištění (1× měsíčně nebo dle potřeby)

A) Parní čištění (pokud má trouba tuto funkci)

  • Nalijte do pekáče horkou vodu a přidejte trochu octa nebo citronové šťávy.

  • Nastavte troubu na 100–120 °C a nechte ji 20–30 minut pracovat.

  • Pára uvolní nečistoty, které pak snadno setřete houbičkou.

B) Čištění s jedlou sodou a octem (ekologická metoda)

  1. Směs na čištění: Smíchejte jedlou sodu s trochou vody (pasta konzistence).

  2. Nanesení: Naneste pastu na vnitřní povrch trouby (kromě topných těles).

  3. Působení: Nechte působit alespoň 30 minut, ideálně přes noc.

  4. Reakce s octem: Nastříkejte ocet na zaschlou sodu – proběhne pěnivá reakce, která uvolní usazeniny.

  5. Otření: Setřete hadříkem nebo houbičkou a důkladně opláchněte vodou.

C) Čištění saponátem a teplou vodou (běžné nečistoty)

  • Smíchejte teplou vodu s odmašťovacím prostředkem.

  • Setřete mastnotu houbičkou nebo hadříkem.

D) Použití speciálních čističů na trouby

  • Aplikujte dle pokynů výrobce.

  • Po použití důkladně opláchněte a nechte troubu větrat.

3. Čištění skla dvířek

  • Na sklo použijte směs jedlé sody s vodou nebo speciální čistič skel.

  • Pokud lze sklo vyjmout, vyčistěte jej mimo troubu a důkladně osušte.

4. Čištění roštů a plechů

  • Rošty namočte do teplé vody s jedlou sodou nebo saponátem (klidně přes noc).

  • Drátěnkou nebo houbičkou dočistěte zaschlé nečistoty.

👉 Tip: Pokud má vaše trouba samočisticí funkci (pyrolytická nebo katalytická), použijte ji dle návodu výrobce.

logo kuchyně_21.JPG