Efektivní a inteligentní uspořádání obsahu chladničky

Organizzare frigo_ 730x590.jpg

V létě se chladnička mění z jednoduchého domácího spotřebiče na jednu ze základních potřeb. Chladí potraviny i nápoje, které nám během této roční doby ulevují od nesnesitelného horka a nejen z tohoto důvodu je důležité vědět, jak nejlépe potraviny a nápoje v chladničce uspořádat, aby se zvýšila účinnost chlazení, snížila spotřeba elektrické energie a zároveň aby se zabránilo riziku jejich kontaminace.

Efektivní a inteligentní uspořádání obsahu chladničky není vůbec tak komplikované, jak to zní. Stačí dodržovat pár základních jednoduchých pravidel.

  • První a zároveň nejjednodušší pravidlo: Pokud chcete dosáhnout správného pohybu studeného vzduchu, lepší konzervace potravin a značné úspory elektrické energie, chladničku nepřeplňujte. Kromě toho otevírejte dvířka chladničky co nejméně, aby nedocházelo k náhlým změnám teploty.
  • Věděli jste, že ovoce a zelenina během zrání vylučují plyny jako etylén, které mohou poškodit další potraviny nacházející se v chladničce? Z tohoto důvodu by se měli skladovat ve speciální přihrádce na ovoce a zeleninu odděleně od ostatních potravin. Dejte ovoce do jedné přihrádky, zeleninu do druhé a máte hotovo!
  • Pokud se chystáte zakoupené maso spotřebovat během několika dní, vložte je do speciálního mikrotenového sáčku určeného pro mražené potraviny, zabráníte tak úniku tekutin a s tím spojené kontaminaci okolních potravin. Ujistěte se, že jste sáčky jasně označili a uvedli druh masa a datum nákupu.
  • Pravidelně čistěte všechny police a přihrádky, zejména v tomto ročním období, zabráníte tak tvorbě nehygienických a nebezpečných plísní.
  • Kromě těchto opatření mějte vždy na paměti "standardní" uspořádání potravin a nápojů v chladničce, které je dáno odlišnou teplotou různých polic a přihrádek: Produkty podléhající zkáze (maso, ryby, mléčné výroby atd.) by měli být umístěné na horní police, polotovary nebo tepelně upravené potraviny (omáčky, zbytky z předchozího dne atd.) bezprostředně pod a na prostřední police, ovoce a zeleninu do speciálních přihrádek, máslo, vejce a nápoje do přihrádek na dvířkách chladničky.